הידעתם? אבוקדו יכול להתחיל כצמח בית. איך מנביטים גלעין של אבוקדו: עשרה טיפים ועקרונות חשובים, כמה תמונות מהממות וסרטון אחד אדיר במיוחד.
להנביט ולגדל אבוקדו בעציץ בתוך הבית זה אחד הדברים הכי כיפים בעולם. בחיי.
זה פשוט, זה יפיפה, זה זול, זה מהיר*, זה מייצר לנו ירוק חי וחיוני, ועל הדרך גם משפר את איכות האוויר בבית.
בקיצור – כן.
*הכוכבית לגבי המהיר היא כי זה נתון שמאוד משתנה.
לפעמים יכול לקחת זמן עד הנביטה הראשונית, לפעמים פשוט קצב וצורת הצימוח משתנה אצל זנים שונים. ובעיקר כי כל גלעין מתפתח קצת אחרת.
בכל מקרה #1 לרוב מרגע הנביטה של השורש הראשוני הוא מתחיל להתפתח בקצב ממש כיפי.
בכל מקרה #2 סבלנות היא שריר שמתפתח כשאנחנו חיים עם צמחים. וזה דבר אדיר בעיני כלשעצמו, בעיקר נוכח המציאות הטכנולוגית של ימינו. אבל זה כבר לפוסט אחר. 🙂
אז כמה דברים שמומלץ לשים אליהם לב כשמחליטים להנביט גלעין אבוקדו
1. נסו לא לפצוע את הגלעין עם הסכין בזמן שאתם חוצים את האבוקדו.
(אבל אם נפצע קצת זה לא קריטי)
2. אל תתנו לגלעין לעמוד ולהתייבש במשך כמה ימים ורק אז תכניסו לכלי עם מים.
הנסיון שלי – והנבטתי כבר כמה עשרות בשנה האחרונה – לימד אותי שסיכויי הנביטה גדלים ככל שהוא מקבל טיפול יחסית מיידי מהרגע שפתחנו את האבוקדו. אם אני לא יכולה להתעסק איתו באותו זמן בדיוק, אז אני משרה אותו, כמו שהוא, בכוס עם מים (תמיד רצוי מסוננים אם יש אפשרות כזו נגישה).
3. קליפה חומה. אוקיי פה יש שתי אסכולות: אלה שטוענים שלא לקלף ואלה שמקלפים.
רוצים לשמוע משהו? זה מצליח לשניהם. 🙂
4. כלי. עדיף להנביט בכלי שקוף, עשוי זכוכית. האור (לא קרינת שמש ישירה) הוא חלק חשוב בהתפתחות השורשים בשלב ההנבטה. פלסטיק יעבוד, אפשרי, אבל פחות עדיף.
5. מים. כל עוד האבוקדו בתהליך הנבטה שימו לב טוב טוב שהם לא נגמרים עם הזמן, כי הוא כל הזמן שותה אותם כדי להתפתח.
אם יגמרו המים ולא תשימו לב, ובכן, זה עשוי להיות הסוף של אותו חבוב. 😐
באוגוסט האחרון בשל עומס כללי בחיים (הקמת הבלוג הזה בין היתר) היו לי כמה מקרים שאזלו המים בלי ששמתי לב ו.. 🙁 . זה עשוי להיות אל-חזור. (אבל מישהי בקהילה שלנו סיפרה שהצליחה להציל אותו ממצב כזה של התייבשות, כשהיה נראה אבוד:
היא שתלה באדמה לחה והקפידה ממש על לחות מאוזנת ותמידית עד שהשתקם והוציא עלים חדשים. מוסיפה בעריכה: זה עבד גם אצלי! בעקבות זה שהיא שיתפה שהצליחה להציל אחד שיבש לה בצורה – כזו ניסיתי גם. וזה עבד! כיף)
6. נבטו שורשים (קולולו קולולו) ומתישהו מתחילות עליהם נקודות לבנות מוזרות? אלה חיידקים והם חברים, יש להם מערכת סימביוטית עם השורשים והם לא מזיקים, לנו או לגלעין/לצמח המתפתח.
7. שימו לב – לא כדאי שילדים קטנים או חיות המחמד שלכם ינשנשו את עלי הצמח. יכול להיות רעיל. לא ברמה מסכנת חיים, כן ברמה של לא נעים. לתשומת לבכם
8. יתושים אוהבים להטיל ביצים בתוך המים האלה, אז תשימו לב שמשהו לא זז לכם שם בפנים. בכלל מומלץ כל כמה זמן להחליף מים.
אני אוהבת להשריש עוד דברים באותה צנצנת או כוס (בייבי ירקא, פוטוס וכו). איכשהו יש לי תחושה שזה תורם ומזרז את התהליך.
9. מתי שותלים באדמה? אחרי שיצאו שלושה ארבעה חמישה עלים שכבר הפכו מסיביים ונוכחים בחלל. פשוט בתוך עציץ לא קטן מאוד, עם אדמת שתילה מאווררת. להקפיד לשמור אותה לחה בימים הראשונים, עד שיוצאים עלים חדשים שמראים לנו שהתהליך נקלט. יאיי.
10. מרגע שנשתל אני ממליצה למקם אותו בנקודה הכי מוארת בבית. זה בד״כ אומר ליד החלון. שמש ישירה? מעולה. ומים לרוב. הוא שתיין מים ואלא אם כן ממש תציפו אותו בצורה מוגזמת מאוד, לא יסבול מהרבה מים. במיוחד אם יהיה לו הרבה אור, כמו שהוא אוהב וצריך.
תראו איזה סרטון מעולה
שבין היתר מגלה לנו עוד אופציה, סופר מגניבה יש לומר, מזו המפורסמת של הנבטה עם הקיסמים:
נסו בבית!
ותשתפו כי זה כיף ממש.
פה או בקבוצה.
ימים ירוקים 🙂
0 Comments